در ادوار تاریخی این سرزمین چه پیش و چه پس از اسلام آیین پهلوانی و جوانمردی از عناصر اساسی فرهنگ و در متن زندگی مردم همواره جاری بوده است.
در ادوار تاریخی این سرزمین چه پیش و چه پس از اسلام آیین پهلوانی و جوانمردی از عناصر اساسی فرهنگ و در متن زندگی مردم همواره جاری بوده است.
آیین نامه ترویج فرهنگ پهلوانی و توسعه ورزش زورخانه ای مصوب جلسه 621 شورای فرهنگ عمومی کشور مورخ 1393/05/14 می باشد که با حمایت های وزارت ورزش و جوانان با شرح وظایف جداگانه برای 44 دستگاه، وزارتخانه و نهاد کارگزار جهت ترویج سازنده کاربردی وتاثیرگذار فرهنگ پهلوانی توسط شورای فرهنگ عمومی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مصوب و به اجراء گذاشته شده است. خبرگزاری واپنا با ارائه گزارشات میدانی و مصاحبه ها به بررسی فنی و کارشناسی این ستاد می پردازد.
در ادوار تاریخی این سرزمین چه پیش و چه پس از اسلام آیین پهلوانی و جوانمردی از عناصر اساسی فرهنگ و در متن زندگی مردم همواره جاری بوده است.پس از اسلام نیز آیین پهلوانی، فتوت و جوانمردی با بهره مندی از روح تعالیم گسترش یافت، آیین پهلوانی با سیر و سلوک عرفانی در موار بسیار در هم تنیده شده و در همه اصناف پیروان و هواداران فراوان یافت. بدین ترتیب «فتوت نامه ها» و«آیین جوانمردان» نگارش شد که «تحفه الاخوان» عبدالرزاق کاشانی از مهمترین آنهاست.
محبوبیت فوق العاده پهلوانان در میان اصناف مردم حاکی از آن است که حتی ضعیفان و اقشار متوسط جامعه هرچند خود پهلوان نیستند اما فرهنگ پهلوانی را میستایند و ناجوانمردی از زشت ترین صفات و رذیله اخلاقی را سرکوب می کنند. بی وجه نیست که پوریای ولی و صفات او زبانزد عام و خاص است و در دوره معاصر سید حسن بزاز ، محمد صادق بلور فروش و جهان پهلوان تختی نماد مردمان حقیقت جو در حافظه تاریخ یه ثبت رسیده اند و پس از انقلاب اسلامی نیز پهلوانانی بوده اند که تجلی ایثار و جوانمردی را در جبهه های نبرد حق علیه باطل یافتند و در این بین می توان به شهید چهارده ساله سعید طوقانی اشاره نمود که علاوه بر احراز لقب پهلوانی با جهاد در میادین دفاع مقدس به عنوان کوچکترین پهلوان ایران با رکورد چرخ باستانی 300 دور سه دقیقه در این عهد شناخته شد.
برهمین اساس، اخلاق نیک و رسم ادب و مردانگی قهرمانان شاخص و چهره های سرشناس ورزش کشور یکی از دغدغه های مهمی است که به رسم ادوار گذشته همواره مورد توجه بزرگان ورزشی اند و می بایست به فرهنگ پهلوانی و جوانمردی پایبند باشند. بر همین اساس فرهنگ و منش ورزشی از رسم فتوت و جوانمردی و مقوله کلی اخلاق دور نیست، چنانکه بسیاری از مردم ورزشکاران را به دلیل خصوصیات مردانگی و جوانمردی غالب در امر ورزش، بعنوان الگو و سرمشق میشناسند و طبعا انتظار آن است که آنها در انجام رفتار های پسندیده و نمایش حسن سلوک،بیش از دیگران اهتمام ورزند اما آنچه که گاه از تعداد بسیار معدودی از ورزشکاران در داخل و خارج مشاهده می شود، نه تنها از فرهنگ ورزشی، که اساسا از فرهنگ عمومی هم نشانی ندارد. از طرفی انگیزه برنده شدن، کسب مقام قهرمانی، رسیدن به جوایز و به طور کلی جذابیت های مادی ورزش قهرمانی مانعی برای اخلاق مداری و حفظ روحیه پهلوانی قلمداد می شود. شاید لازم باشد پیش از آنکه مربیان دلسوز و زحمتکش به تمرین های ورزشی جوانان ورزشکار بپردازند، آنان را با اصول کلی اخلاق و سپس با فرهنگ ورزشی آشنا کنند که نمایش حسن سلوک در همه حال، چه زمانی که در مسابقات پیروز می شوند و چه هنگامی که میدان را به حریف واگذار میکنند- به خصوص در مسابقات بین المللی –خواه در ایران و خواه در خارج از کشور-یک اصل اساسی به شمار آید.
در این بین تشکیل کمیسیون فرهنگی ورزش و تربیت بدنی تحت مجموعه شورای عالی انقلاب فرهنگی وکمیته های تخصصی آن واز طرف دیگر فعال سازی کمیته ترویج اخلاق و مرام پهلوانی در ورزش به همت سازمان بسیج ورزشکاران نیز از جمله ا قدات موثرمی باشد. شایان ذکراست منشورو دستورالعمل نیزبه اندازه تدوین مواد مذکور اهمیت داردزیزارسیدن به نتایج مثبت فرهنگی نیاز به برنامه ریزی های پایه ای دارد که قابلیت اجرایی داشته ومطابق با واقعیات جامعه ترسیم شده باشد. برهمین اساس با توجه به برگزاری باری های جام جها نی اهتمام به این نکات به عنوان اینکه شناسنامه فرهنگ ایرانی در جهان باحضورورزشکاران کشورمان در حال رصدشدن از اهمیت ویژه ای برخوردار است.بنابراین از سویی اهتمام ورزشکاران به تلاش برای کسب نتیجه وپیروزی بر رقبا فرهنگ والای ورزش ایرانی واسلامی از اولویت های حضور دراین مسابقات می باشد. دراین بین نقش رسانه های مستقیم دیداری – شنیداری چاپی والکترونیکی برای اثرگذاری فرهنگی نیز یکی از فرهنگسازهای مستقیم در جامعه محسوب می شود .تقویت اعتقادات مذهبی یقینا می تواند.آغاز مناسبی برای حاکمیت اخلاق در میان قهرمانان مربیان داوران سرپرستان داهالی جامعه ورزش ایران اسلامی باشد.به امید روزی که قهرمانان ایرانی الگوهای همیشگی جوامع بین المللی ورزشی باشند.